Prima pagină > Uncategorized > Vorba de miercuri, 14 septembrie 2016

Vorba de miercuri, 14 septembrie 2016

Monsieur Hollande, je ne suis pas un naïf

Care sunt urmările vizitei președintelui Hollande … pentru francezi:

  • cu 50 de milioane de euro , la Ghimbav se va construi un nou tip de elicopter ( C1e de tip civil în 2017 și H215 de tip militar); ” un proiect de mare anvergură” zice președintele francez, care va deveni realitate …“cu condiţia să avem în scurt timp o comandă semnificativă”, comandă care se așteaptă a veni … chiar din partea statului român ! 🙂 . Personal, cunosc vreo 3(trei) investiții  făcute în România, cu mult mai mari de  50 de milioane de euro, despre care nu se face atâta vâlvă în presă, care nu au fost categorisite a fi ” de mare anvergură”, pentru că …borna de 50 de milioane de euro nu înseamnă ” mare anvergură”(doar spre comparație, Liberty Global, cea mai mare companie internaţională de comunicaţii prin cablu din lume, a investit în UPC România un miliard de dolari, investițiile Daimler la Sebeș și Cugir însemnează mai bine de 350 de milioane de euro, iar investițiile celor de la Lufkin sau Stratum în domeniul extracției de petrol și gaze precum și al activităților conexe acestora, pleacă de la minim 150 de milioane de dolari )
  • Dacă în Ungaria vecină guvernul a interzis construcția de hypermarketuri în oraşe, dând astfel o gură de oxigen pentru micii comercianţi unguri, în România, monsieur Hollande nu poate fi decât bucuros că marile lanţuri comerciale fratuzeşti au avut cale liberă de la guvernanții români spre a împânzi zonele centrale ale marilor oraşe, cum nicăieri în Uniune nu se întâmplă.
  • Președintele Hollande a declarat că ” se simte ca acasă” în România. Cum să nu se simtă, când corporațiile franceze din domeniul energiei au cam fost mânate spre casă din Ungaria, în timp ce în România fac legea în domeniu. Cum să nu se simtă domnul Hollande ca acasă în România, țară în care companii precum Vinci sau Colas primesc aproape pe bandă contracte de construcții de infrastructură de transport, în timp ce constructorii români stau cu mâna întinsă la aceștia, pentru a primi lucrări în subantrepriză. Sau cum să nu-i placă domnului Hollande la Măgurele, acolo unde din 310 milioane de euro veniți din partea Comisiei Europene, compania franceză Thales a încasat  60 de milioane pentru construcția laserului.

Urmările vizitei președintelui francez – pentru români:

  • Franţa va sprijini intrarea României în Schengen, dar … etapizat.
  • Franța nu va mai jigni România ( așa cum o făcea în trecut prin vocea unui secretar de stat pentru afaceri europene care ne făcea ”Etat voyou” – stat derbedeu. ).
  • Salariul minim și mediu vor rămâne în continuare la un nivel scăzut, Franța  investind ” strategic” 50 de milioane de euro, pentru că ”succesul depinde  de mâna de lucru ieftină”, cum preciza  CEO-ul Airbus în discursul său de la Ghimbav.

Pentru sursa celor de mai sus:  http://www.cotidianul.ro/francois-hollande-in-romania-o-vizita-nu-tocmai-istorica-287795/

 

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: