Prima pagină > Uncategorized > Vorba de vineri, 16 septembrie 2016

Vorba de vineri, 16 septembrie 2016

Povestea falsă a turismului în România

M-a provocat acu ceva vreme-n urmă  ”un tanti” la o discuție  despre turismul făcut de străini în România,  care cică ar reprezinta o oportunitate pentru dezvoltarea unor anumite regiuni din minunata țărișoară. Cum la vremea respectivă eram ”pe fugă ” amândoi, și cum Institutul Național de Statistică tocmai a publicat ultimele date pe 2016, îi răspund acum, făcând desigur trimitere la datele oficiale de care dispunem astăzi.

75,2 % dintre turiștii străini care vin spre România aleg avionul ca mijloc de transport. Adică ai aeroport  bine pus la punct , cu linii aeriene multiple în preajmă, ai ceva șanse;  nu ai , e o poveste să visezi la atragerea turiștilor străini. Desigur, un alt element important este acela de a reuși să aduci turistul de pe aeroportul unde ajunge , cât mai aproape de locația pe care dorești să o promovezi.

52 % dintre turiștii străini și-au organizat sejurul în România prin agenții de turism. Adică ești  ”cuplat” cu vre-o 2-3 agenții serioase de turism care să îți promoveze pachetele turistice pe care le oferi, ai ceva șanse; nu ești în ”sistem”, sunt povești acelea că Gogu Smith va căuta localitatea ta pe net și înnebunit fiind el de dorul meleagurilor  tale va porni val vârtej spre tine să mănânce bulz și mici și să-și clătească apoi gâtlejul cu ”vinul de la colțul casei” sau cu tradiționala ”țuică de pufoaică”.

28,9 % din cheltuielile turiștilor străini care poposesc în România se duc spre baruri și restaurante , precum și pe cumpărături. Mai pe românește spus, ai  în zona ta ceva pub-uri interesante, niscavai magazinașe pentu a scoate euroiul de pe cardul sau din portofelul baban al vesticului ce tocmai a debarcat la tine-n bătătură, sunt ceva șanse;  nu ai, sunt povești de media alea cum că Lică Winchester , neavând el unde să bea o bere sau o tărie, pune harta pe masă , închide ochii și la întâmplare, alege minunata ta zonă, unde vine să ”o facă lată” și să-și cumpere o ie la plecare.

N-ar fi rău să ții cont de faptul că 15,7 % din totalul cheltuielilor pentru recreere, se duc pe biletele de intrare la muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice și alte astfel de oportunități. Și deasemeni, mare parte dintre cei ce vin spre România vin la conferințe, congrese, cursuri, târguri și expoziții, sau să-și cheltuie paralele prin cazinouri sau bordeluri mascate, deoarece la ei în țărișoară ”joaca” pe parale este interzisă .

Concluzionând, se poate face turism cu cetățeni nerezidenți sosiți la Românica,  te poți gândi la cei aproximativ 5oo-6oo de euro pe care aceștia îi cheltuie la o trecere prin zonă, dar numai în condițiile de mai sus.  (E ceva cam ca-n celebrul banc în care cineva întreabă la radio Erevan dacă se poate face sex cu fereastra deschisă și i se răspunde că în principiu se poate, dar e de preferat cu o femeie.) Iar acest lucru nu se poate face astăzi decât în orașele mari ( de obicei municipii sau municipii reședință de județ) acolo unde există oportunitățile despre care-am povestit.  Pentru că, a veni pe ” cont propriu” în Republică, a lua trenul din Gara de Nord (după ce taximetriștii lui Pandele ți-au violat cardul de la Otopeni până-n București capitala țării ești)  sau a închiria o mașină și a face opt – nouă ceasuri pe drumurile nașpa spre a parcurge 4oo-5oo de km, e similar cu o aventură a unor copii preșcolari în jungla amazoniană.

Sursa celor povestite mai sus:

http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/chelt_nereztr2r16_0.pdf

 

 

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. 16 septembrie 2016 la 11:32 am

    „75,2 % dintre turiștii străini care vin spre România aleg avionul ca mijloc de transport”

    Poate ca procentul e atat demare si pentru ca nu avem drumuri… 🙂

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: