Prima pagină > Uncategorized > Vorba de luni, 19 septembrie 2016

Vorba de luni, 19 septembrie 2016

Zâmbetul

Mândria a fost botezată de către Sfinții Părinți ca fiind ”sămânța satanei”.  Păcatul mândriei are câteva trepte,  prima dintre ele fiind cea a ”slavei deșarte”, reprezentată de setea de laude, nesuportarea observațiilor, a mustrărilor, bănuirea altora pentru orice lucru negativ care ni se întâmplă  și nu în ultimul rând greutatea în a ne cere iertare.

Omul care a pășit deja pe treapta ”slavei deșarte” joacă în permanență teatru în prezența altora, nu de multe ori afișând o atitudine evlavioasă, care ascunde cu măiestrie  patimile sale spre preamărire.  Doar uneori  îi poți citi un rictus de zâmbet fățarnic pe față,  care ascunde în spatele său dorința de a-i domina pe cei din jurul său, pentru că nu-i așa, el este ( în mintea sa bolnavă deacum ) deasupra tuturor.  Răutatea , ura, disprețul și  îngamfarea se instalează și prind rădăcini în sufletul lui , iar omul începe să își dorească tot felul de năstrușnicii (pentru care este dispus să sacrifice aproape orice ): cea mai cea mașină, cea mai cea casă, cea mai cea haină, cel mai cel serviciu,  toate nu-i așa, pentru ” cel mai cel ” om. Năstrușnicii pentru care este în stare de aproape orice,   de aceea Sfinții Părinți considerau  că aproape orice păcat derivă din cel al mândriei.  În faza aceasta deja îl recunoști  ușor pe un astfel de individ, pentru că la orice spui tu, el replică cu ” si eu /noi(familia lui ) am/avem…” .  Dealtfel, în înțelepciunea lui, poporul român a creat pentru astfel de oameni celebra ” lauda de sine nu miroase-a bine ”.

Dar câți dintre noi mai avem vreme astăzi să luăm aminte la zicerile/scrierile Sfinților Părinți? Într-o lume nebună, nebună de tot, ne gâdilă ”la lingurică”aproape orice laudă venită din exterior, uitând să luăm aminte la zâmbetul  de pe fața celui care ne-o aduce.  Care de cele mai multe ori nu îi aparține interlocutorului ci este zâmbetul lui ” Corneluș”.

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: