Prima pagină > Uncategorized > Vorba de duminică,23 octombrie 2016

Vorba de duminică,23 octombrie 2016

Era cât pe ce să ne unim. Cu cine, când ?

Între ultimatumurile din 26 și 27 iunie 1940 prin care România a fost nevoită să se retragă de urgență din Basarabia, Bucovina și ținutul Herța și data de 2 august 1940 când Stalin proclama prin decret al Sovietului Suprem, Republica Socialistă Sovietică Moldovenească, care îngloba și Transnistria, dar excludea Bucovina și județele nord-dunărene, teritorii transmise Republicii Socialiste Sovietice Ucrainiene, România nu a spus nici ”miau”.  Urmare a observației  că ”rumânii se înclină ușor”,  pe 30 august 1940, România a cedat Ungariei, tot fără luptă, Ardealul de Nord, în urma Dictatului de la Viena. Apoi  la 7 septembrie 1940, a cedat Cadrilaterul Bulgariei, prin Tratatul de la Craiova.

Deci  în mai puțin de 4 luni, am pierdut teritorii importante, fără a trage un glonț, fără a conta pur și simplu în ecuația geopolitică a vremurilor.

În august 1991, atunci când Republica Moldova își declara independența, am fost primii ”fraieri” care am recunoscut acest lucru! Cum la fel, în aprilie 2000, pentru ” a face frumos” în fața celor de la NATO am semnat urgentisim Tratatul de bază între România și Republica Moldova !

De-a lungul celor 26 de ani scurși de la lovitura de stat din decembrie 89, România nu a încercat decât timid în a se apropia de Basarabia, pentru că Bucovina fusese deja demult dată uitării.

Însă orice moment  politic în care prin cel mai stupid mod ”farfuridian” se putea obține un avantaj politic de pe urma stoarcerii unei lacrimi prelinse pe obrazul unui votant tâmp, a fost fructificat la maxim , atât de către unii politicieni români, dar și de către servicii, fie ele din România sau Rusia.

Basarabia a ajuns – grație stupizeniei noastre – o tablă de șah, pe care din când în când, cineva mută.

Așa se face că, fix în preajma primelor alegeri de după 2000 din Basarabia, în care populația urmează să își aleagă prin vot direct președintele și în imediata vecinătate a alegerilor parlamentare din România, se pune de-o mitingeală zdravănă pe tema ” hai să ne unim cu țara”!

Drept pentru care, organizatorii ( căutați olecuță cu ajutorul ”vărului goagle” ceva date despre trecutul și ”activitățile” domniilor lor și poate veți căpăta unele răspunsuri ) solicită o aprobare de marș. Primărița de București domiciliată în Voluntari, acordă autorizația. Până aici, toate bune și frumoase. Lumea aruncă cu flori în cei care, ținând drapelul pe umeri mărșăluiesc pe bulevardele bucureștene, dinspre Piața Universității spre Piața Victoriei,  strigând din toți rărunchii ” Unire ! Vrem să ne unim cu Țara ! ”. Numai că, la un anumit moment dat, după ce se ajunge cu alaiul în Piața Victoriei,  unul dintre organizatori, decide modificarea traseului !  Se cere revenirea – pe Calea Victoriei – spre Piața  Universității ! Parcă din pământ, apar primele persoane care de pe trotuar, începe să strige împotriva basarbanilor, urându-le să … rămână la ruși ! Deasemeni, tot de nicăieri, apar steaguri uriașe, cu inscripții ”motivante” pe ele. Jandarmeria e prinsă inițial pe picior greșit ( asta însemnă să nu ai pregătit ceea ce se numește planul B ) , dar se repliază imediat și blochează bulevardul . Din rândul ”manifestanților pașnici” se aud  îndemnuri de genul ” hai să intrăm în ei! ” (adică în jandarmi! ) . În orice civilizație de pe planeta asta, și mai ales în vremurile de astăzi, dacă schimbi traseul unui miting autorizat, ești săltat imediat de forțele de ordine, fără nici o negociere prealabilă ! Lucru care se întâmplă și la noi, unii lideri ai ”manifestanților pașnici” fiind săltați de jandarmi , duși la secție și amendați . Evident că din pământ, pe trotuarul din fața secției apar și celebrii politicieni români Sebi Ghiță și Vlad Țepeș 🙂  care … cer demisia guvernului ! Televiziunile emit continuu ”niuz alerturi” cu ” manifestanții pașnici care au fost bruscați de jandarmii români ”, iar ex președintele din Murfatlar apare la televiziunea aceluiași Sebi, cerând … demisii ! Iar de aici și până la rostogolirea evenimentului în mintea rumânului nu a mai fost decât un pas.

În acest interval de timp, ”manifestanților pașnici” își instalează peste noapte corturile în Piața Universității, deși inițial, atunci când au solicitat autorizație pentru mitingeală, au spus că doar până la ora x pe traseul y.  Le-aș recomanda domnilor Sebi Ghiță & Vlad Țepeș sau celuilalt cuplu de comici vestiți ai micului ecran – Băsescu & Turcescu, să meargă domniile lor să încerce să-și pună un cort, nu zeci, așa netam-nesam, fără autorizație din  partea autorităților, în Berlin, Paris sau Londra și să ne comunice apoi  cam ce măsuri ar lua poliția acolo.

Manipularea mi se pare una grosieră, de manual expirat, însă unii se fac că nu o observă.

În final, rămâne doar întrebarea : Cu cine ne unim totuși? Și cam pe când?

 

 

 

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: