Prima pagină > Uncategorized > Vorba de sâmbătă, 3 decembrie 2016

Vorba de sâmbătă, 3 decembrie 2016

Cifrele, bată-le vina !

Care sunt faptele:                                                                                                                                    Acum vreo săptămână, un sondaj de opinie Kantar TNS – făcut la comanda USR, dădea următoarea prognoză pentru ziua votului de săptămâna viitoare: PSD – 40%, USR – 19%, PNL – 18%, ALDE-7%, PMP-7%. Cifrele sunt pentru o prezență la vot de 55% cu o marjă de eroare de + 3,1 % la 1003 respondenți.                                                                                           Aseară, Marius Pieleanu aruncă pe piață un nou sondaj, marca Avangarde – făcut se pare la comanda Miau Tv, care zice cum că : PSD-43%, PNL-27%, USR-8%, ALDE-6%, PMP-5%, UDMR-5%. Cifrele, zice Pieleanu sunt pentru o prezență la vot de 41-44% cu o marjă de eroare de + 3,1 % la 1000 respondenți.

În prima săptămână de campanie, PSD a difuzat  220 de spoturi TV, PRU  192, iar PNL 17. Un spot electoral la Antena 3, difuzat în prime time, scoate din portofelul partidelor 1400 euro /30 de secunde, iar o prezență într-un studiou în timpul campaniei însemnează alte 1500 euro pentru 20 de minute. România tv facturează cu 1000 euro 30 de secunde de spot și cu 1500 euro prezența în studiou, în timp ce Realitatea tv cu 700 euro spotul publicitar și cu 62 euro / minut prezența în prime time într-un studiou tv. Faceți voi socoteala – repet, datele de mai sus sunt DOAR pentru prima săptămână de campanie – cam ce parale se învârt în această campanie și vorbim pe urmă, bine?

Nici un sondaj din lumea asta nu poate estima exact prezența la vot și participarea celor din diaspora, elemente care sunt esențiale în stabilirea rezultatului final. O prezență mare la vot, duce la un rezultat spre 40% și chiar sub ( undeva la 38-39%) a PSD-ului și unul spre 29-30% pentru PNL și 10-12% pentru USR. Deasemeni, o prezență mare la vot poate face ca dintre partidele mici, doar ALDE și UDMR să treacă pragul de 5%, cu dificultate însă. Deci totul se joacă, iar ultima săptămână de campanie este după părerea mea una decisivă, care poate duce formațiunile politice foarte repede de la agonie la extaz.

Prognoza mea este că PSD va câștiga detașat alegerile, însă guvernul va fi făcut de PNL-USR-UDMR- minorități.

PS: În 2014, ultimul sondaj Avangarde spunea Vivi Ponta 55% – K.W. Iohannis 45 %. Doar de aducere aminte…

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: