Prima pagină > Uncategorized > Primele șase luni de mandat de consilier local

Primele șase luni de mandat de consilier local

Bianual, voi încerca să fac un raport al  activității mele în cadrul Consiliul Local Dărmănești, pentru că așa consider a fi fair play față de cetățenii care mi-au acordat votul acum mai bine de jumătate de an. Voi puncta atât realizările cât și nerealizările acestor prime șase luni, asigurându-vă totodată de totala deschidere a mea față de orice alt lucru pe care fie l-am omis a-l scrie mai jos, fie reprezintă un punct de interes pentru d-voastră și atunci îl voi fi explicitat într-o altă postare.

Luna iulie 2016

În 19 iulie 2016, prin adresa înregistrată la secretariatul primăriei, am solicitat Primarului precum și Serviciului buget-contabilitate, impozite și taxe, PUBLICAREA ONLINE A TUTUROR PLĂȚILOR EFECTUATE DE CĂTRE PRIMĂRIE, precum și EFECTUAREA UNUI AUDIT FINANCIAR EXTERN. Pentru a ști fiecare contribuabil pe ce se cheltuie banii rezultați din taxele și impozitele pe care le plătește către Primărie, dar și pentru a ști de unde pornim în noul mandat.

Realizare : Am realizat o bună parte din promisiunea din campania electorală referitoare la transparența decizională, astfel încât, începând cu luna iulie 2016, toate plățile și încasările sunt  ” la vedere” și pot fi vizualizate pe site-ul oficial al primăriei, de către orice contribuabil. Lupta în 2017 va fi aceea de a trece la prezentarea a ceea ce în limbaj de specialitate se numește ” bugete deschise”, pentru a-l ajuta pe contribuabil să înțeleagă semnificația unor cuvinte/expresii de genul  ” reparații curente”sau ” alte servicii cu caracter funcțional ”.

Nerealizare : Auditul financiar solicitat și aprobat prin HCL, nu s-a efectuat până în prezent.

Luna august 2016

Am inițiat și urmare a votului în CL s-a și aprobat (primul proiect de HCL inițiat), prin care solicitam alocarea de resursă financiară pentru modernizarea infrastructurii didactice a școlilor de pe raza localității.

Realizare : În campania electorală, am fost singurul candidat care și-a asumat sub semnătură proiectul ” Educația, responsabilitate și pentru comunitate ”, proiect demarat de către Consiliul Național al Elevilor și susținut de fundația România Curată. Astfel, s-au achiziționat table moderne pentru școlile nr.3, nr.2 și Plopu, precum și pentru liceul tehnologic , 1 videoproiector pentru  școala nr.3  și 1 tablă electronică pentru liceul tehnolog. Voi încerca ca în primele săptămâni ale anului 2017, să obțin un feedback de la cadrele didactice, pentru a duce proiectul mai departe și în anul 2017.

Nerealizare: O parte din bugetul alocat acestui proiect nu a fost cheltuită .

Luna septembrie 2016

Am întocmit și urmare a votului în CL s-a și aprobat( al doilea proiect de HCL inițiat ) Regulamentul privind alocarea finanțărilor nerambursabile de la bugetul local – pentru activitățile nonprofit de interes local, începând cu anul 2017.

Realizare : Am realizat o altă parte din promisiunea din campania electorală referitoare la transparența decizională, astfel încât având ca bază Regulamentul sus menționat, începând cu anul 2017, se pot aloca finanțări nerambursabile de la bugetul local, însă numai în anumite condiții bine stipulate, Primăria putând astfel să urmărească în permanență care este traseul banilor pe care îi alocă către astfel de activități, cheltuirea banului public fiind astfel urmărită de la alocare și până la finalizarea proiectului.

Luna octombrie 2016

Nerealizări:                                                                                                                                                          1. Am încercat să conving autoritatea locală de necesitatea înființării unei societăți în care CL să fie acționar majoritar, care să desfășoare o seamă de activități pe raza orașului, atât în interesul Primăriei cât și al cetățenilor, prin mutarea unei părți a celor care astăzi primesc ajutor social, către această societate. Ideea era că pe de o parte nu vom mai plăti bani de bugetul local (sarcina remunerării personalului revenind acestei societăți) iar pe de altă parte , sume din cota TVA și impozitul pe salarii ” să rămână pe loc” , prin reîntoarcerea lor la bugetul local.                                                                                                                                               2. Am încercat să conving autoritatea locală de necesitatea construirii în preajma unităților școlare, a unor terenuri de sport moderne, acolo unde copiii să desfășoare activitățile sportive în primul rând în condiții de siguranță și în al doilea rând în condiții optime, la nivelul anilor pe care îi trăim.

Se pare că nu am fost destul de convingător, argumentele mele nefiind acceptate.

Luna noiembrie 2016

Realizare : Am inițiat și urmare a votului în CL s-a și aprobat, demararea proiectului ” Fabricat/Produs în Dărmănești ” (al treilea proiect de HCL inițiat), prin care ne propunem susținerea micilor antreprenori locali, prin promovarea produselor și serviciilor acestora, în vederea unei dezvoltări sustenabile și durabile a acestora, pe termen mediu și lung ( o altă promisiune făcută în campania electorală ).  Urmează ca în perioada imediat următoare Primăria să înregistreze la OSIM marca, iar cei de la Centru de informare turistică să înceapă a-și face treaba la un alt nivel decât cel de până acum.

Am identificat o familie cu probleme din comunitate și dimpreună cu alți trei voluntari de seamă din localitate, am încercat ( și zic că am și reușit ) să aducem o rază de lumină în casa acestei familii, sa readucem speranța că … se poate !

Luna decembrie 2016

În campania electorală aferentă alegerilor locale , am fost SINGURUL candidat care a prezentat ÎN SCRIS  ÎN PROGRAMUL ELECTORAL,  ideea de  Târg de Crăciun la Dărmănești. Sunt bucuros să văd că ideea a fost preluată și astfel, putem vorbi deja despre prima ediție a acestui Târg.

Nerealizare: Am încercat să-mi conving colegii din CL, în ultima ședință , despre posibilitatea ca o parte a taxelor și impozitelor locale să SCADĂ. Acolo unde Codul Fiscal ne permitea să facem acest lucru. Atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. Reducerile nu erau spectaculoase, dar însemnau un semnal dat. Un semnal că ne pasă in adevăr de contribuabil și doi, că avem o atitudine , o viziune de viitor pro business, prin facilități pe care le oferim atât antreprenorilor locali cât și  posibililor investitori în această zonă. Deși am argumentat poziția mea cu un exemplu de calcul, mi s-a spus ( în adevăr, o noutate pentru mine 🙂 ) faptul că Sibiul este municipiu reședință de județ și rangul localității este altul, finalul fiind că … NU ! În fapt, baza de calcul este aceeași, de la Văscăuți până în Cartierul Primăverii, după care se aplică coeficienții aferenți rangului localității,  poziției în localitate, etc. Și cum ieri a avut loc o ședință comună a CL Dărmănești cu cei din  CL Tg.Ocna, aș fi putut să îi întreb pe colegii de la Tg.Ocna, cum a fost posibil ca domniile lor să voteze în 2016 o cotă de impozitare pentru clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice de 0,08% ( minim ) – la Dărmănești se aplică 0,1% ? Identic și pentru clădirile nerezindențiale, unde la Tg.Ocna cota de impozitare a fost în 2016 de 0,2%(minim) iar la Dărmănești a fost pentru 2016 la valoarea de 1,3% .  Asta doar ca să dau și un exemplu mai aproape de Dărmănești, pentru o localitate cu același rang ca și al nostru.

http://www.tirguocna.ro/images/stories/Impozite%20si%20taxe/2016/Impozite%20si%20taxe%20locale%20%20scutiri%20%20amenzi%202016.pdf

Votul pe HCL referitoare la nivelul taxelor și impozitelor locale aferente anului 2017 dat  ieri în CL a fost: 15 voturi pentru ( ALDE + PSD ) și 2 voturi împotrivă ( PNL ).

Una peste alta, 2016 a fost un an interesant…iar ultima parte a lui mi-a arătat faptul că … mai e mult până departe, iar unde trebuie umblat serios e locul acela bine ascuns, unde stă doamna numită MENTALITATE.

Până atunci, vă urez la toți cei care dintr-un motiv sau altul ați trecut pe la această pagină, să aveți parte de un 2017 mai împlinit decât 2016, să aveți grijă de sănătatea d-voastră, să vă iubiți aproapele și să vă bucurați de copii de lângă voi.

La mulți ani, dărmăneștene!

 

 

 

 

 

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: