Prima pagină > Uncategorized > Din nou despre bugetarea participativă

Din nou despre bugetarea participativă

Zilele acestea probabil că administrația locală lucrează intens la draftul de buget local pentru anul 2017, pe care urmează a-l supune aprobării Consiliului Local. Cum aprobarea bugetului local reprezintă în viziunea mea un lucru de importanță capitală pentru comunitate, revin cu o propunere mai veche: bugetarea participativă (în speranța că poate acum, cei care ne conduc, vor fi mai deschiși față de aceast lucru).

Bugetarea participativă este un proces de participare a cetățenilor la luarea deciziilor privind bugetul local (sau o parte a acestuia). Poate fi bugetul unui serviciu public (un serviciu social sau serviciul de iluminat public), poate să fie bugetul pentru investiții într-un anumit domeniu sau zonă, poate fi bugetul pentru învătământ, poate fi bugetul pentru sănătate, poate fi bugetul pentru cultură sau activități sportive. Practic, oamenii sunt invitați să spună ce ar trebui să facă administrația locală cu o sumă de bani în anul care urmează.

Implementarea sistemului de bugetare participativă însemnează în fapt curajul celor care conduc administrația publică locală de a face un ”transfer de putere”( eu i-aș spune mai degrabă responsabilitate) către cetățean. Adică invitarea acestuia de a face pasul de la ”bârfa” de cafenea sau de pe rețele de socializare la o implicare activă în viața publică.

Pentru a fi mai bine înțeles, nu fac referire aici la proiecte de mare anvergură cum ar fi cel de asfaltare, care cu siguranță este în atenția și studiul oricărei administrații locale, proiect care însemnează alocare importantă de resurse financiare, mai ales extern Primăriei, și care interesează evident, orișice cetățean. Fac referire (ținând cont și de faptul că bugetul Dărmăneștiului nu este totuși apropiat de bugetul New York-ului) la alocări de resursă financiară pentru anumite domenii de activitate, așa cum le-am enumerat undeva mai sus.

Fără a mai lungi mult vorba, iată care este planul meu în trei pași :

Etapa No.1.Vă invit ca pe durata a 3 (trei) zile să votați în chestionarul de mai jos :

Asupra cărui domeniu de activitate considerați că Primăria ar trebui să-și îndrepte mai mult atenția în anul 2017, prin alocarea unei resurse financiare adecvate?

⊗ educație;

⊗ sănătate;

⊗ cultură și patrimoniu cultural;

⊗ sport;

⊗ protecția mediului înconjurător;

⊗ iluminat public;

⊗ ordine și siguranță publică;

⊗ culte religioase.

⊗Orice altă propunere este bine venită.

Prin votul dumneavoastră, vom stabili în prima etapă domeniul general de interes al cetățenilor.

Etapa No.2. Domeniul general stabilit prin vot, îl vom ”desface” în mai multe domenii specifice și, vom vota din nou, care dintre ele reprezintă o prioritate în viziunea cetățeanului.

Etapa No.3. Voi înainta către Consiliul Local, un PHCL prin care, urmare a votului cetățenilor, în bugetul local pe anul 2017, să fie alocată resursa financiară necesară ducerii la îndeplinire a ceea ce voi considerați că este o prioritate pentru comunitate în acest an.

Deci… start vot ! J

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: