Prima pagină > Uncategorized > Vorba de luni, 13 februarie 2017

Vorba de luni, 13 februarie 2017

Mulți pufoși își dau cu părerea despre ultimul rău absolut descoperit în România și anume multinaționalele. Fără a cunoaște fenomenul, fără absolut nici o documentare, doar preluând postări (de pe site-uri mai mult sau mai puțin ciudate) pe rețelele de socializare. Să vedem ce spun totuși cifrele și să gândim olecuță înainte de a da share la orice inepție postată.

Care va să zică în România sunt (conform INS) 450.000 de societăți comerciale. Dintre acestea, 30.000 au statut de companie multinațională. Adică 6,6%. Cea mai mare pondere o au cele din domeniul serviciilor – 11.400 de companii, iar cel mai mic număr se înregistrează în domeniul construcțiilor – 2.836 de firme.

În Top 100 exportatori din industrie( adică ăia cu care ne lăudăm pe unde apucăm că aduc valuta în țară) , care acoperă prin volumul exportat circa 52 % din exporturile totale ale Romaniei, 96 din 100 au capital majoritar străin.

570.222 salariati , ceea ce reprezinta 41,4% din numarul salariatilor din industrie, provin din rândul acestor companii, în servicii sunt aproximativ 21,5% dintre salariați – adică 246.844 – iar domeniul comerț completează cu 180.503 salariati, reprezentand 21,4% din total comert la nivel național.

Un top 3 al  cifrelor de afaceri realizate după domeniilor de activitate (codul CAEN) ar fi : 1. Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, 2. Industria metalurgică și 3. Industria alimentară.

În top 500 de companii la nivel național(care generează 40% din totalul vânzărilor din economia României )primele 16 pozitii dupa criteriul cifrei de afaceri sunt ocupate de multinationale. Doar doua dintre acestea au incheiat anul cu pierderi, restul au inregistrat profit. Pierderile generate de către toate multinaționale(fie ele reale sau ”pe hârtie”, pentru a se sustrage de la plata impozitului) sunt de 0,6 miliarde lei,în timp ce numai pierderile primelor două companii cu capital majoritar de stat reprezintă 2,2 miliarde lei.

Despre legenda cu ”multinaționalele plătesc salariații ieftin” . Așa este, dacă ne raportăm la UE sau USA. Dar dacă ne raportăm la nivelul României, media salariilor nete în multinaționale era cam așa : entry level – 300-400 euro, middle level – 700-1000 euro și senior level 1000-1500 euro și peste în unele sectoare de activitate ( IT, extracția și prelucrarea țițeiului). Datele statistice sunt la nivelul oficial anului 2015, conform INS. Același INS care ne spune că salariul mediu net în România, în același an a fost de 465 euro.

Despre transferul profitului și sustragerea de la impozitare. Chestiunea se realizează pe două căi : 1. Prin achiziția de materii prime și materiale din exterior, la prețuri supraevaluate, de la firme aparținând aceluiași grup și 2.Prin vânzarea produsului finit la prețuri scăzute, către o firmă aparținând aceluiași grup. Fenomenul nu este unul singular, prezent doar în România, el este unul la nivel mondial, practicat de multinaționale și în USA și în Regatul Unit și în Franța sau Germania. Dar să comparăm și aici : În USA de exemplu, senatul american estimează că aceste ”inginerii”genereaza pierderi de venituri de cca 100 miliarde  de dolari pentru bugetul federal.În România, Curtea de Conturi estimează că profiturile suplimentare transferate in afara tarii sunt de aproximativ  7 până la 10 miliarde euro, suma care ,daca ar fi impozitată ,ar aduce la buget un plus de 1 până la 1,5 miliarde euro, reprezentând aproximativ  3% din bugetul consolidat si 0,9% din PIB . Însă și aici vom fi salvați nu de către numitul Dragnea Liviu Nicolae ci de către Directiva 1164/2016, care stabileşte norme împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale cu incidenţă asupra funcţionării pieţei interne, care spune că de exemplu, un importator trebuie sa dovedeasca ca produsul pe care il achizitioneaza este exportat de producatorul extern cu acelasi pret in mai mult de 4 state ale U.E.Însă la vânzarea cu un preț scăzut către o companie din același grup, e foarte greu să intervii dacă firma care vinde realizează profit la finele anului fiscal respectiv, iar ceea cu ce se laudă pufoșii pe unde apucă e doar o manipulare de doi franci.

În loc de încheiere : Multinaționalele nu sunt școli de balet sau grupări clandestine de maici Sunt organizații conduse de inși care nu cunosc decât cuvântul profit, pentru că nu îți poți bate joc de banii acționarilor niciodată – asta e regula de bază în orice multinațională! Iar de asistență socială trebuie să se ocupe statul, care primește bani destui de la acestea. Și da, multinaționalele nu angajează și nu vând ”la negru”, așa cum fac destule (să nu zic majoritatea) firmelor cu capital majoritar românesc, arab sau chinez. Iar dacă acum plângem că ”resursele nu mai sunt ale românilor”, ar fi bine să aruncăm un ochi fix în tabăra celor care acum arată cu deștiul către multinaționale. Pentru că aceste resurse nu au fost înstrăinate nici de către Iohannis și nici de către vreun tehnocrat de-al lui Cioloș, ci fix de către pufoșii care  ocupau funcții de conducere și decizie în statul român pe vremea când aceste ”transferuri” au avut loc.

Acestea sunt cifrele, restul sunt povești de adormit copiii.

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: