Prima pagină > Uncategorized > Vorba de joi, 16 martie 2017

Vorba de joi, 16 martie 2017

În așteptarea bugetului …

Termenul de ”politică publică” ( preluat la noi din francezul ”politiques publiques” ) reprezintă ”o serie de decizii care sunt legate între ele, în scopul realizării unor obiective, precum și mijloacele și resursele alocate în vederea atingerii acestora, în anumite situații specifice.”În  general, o politică publică responsabilă, ar trebui să însemneze o serie, un ansamblu de măsuri luate de către o autoritate publică ( legală și responsabilă în același timp ), care vizează în primul rând îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor, concomitent cu conceperea, implementarea și menținerea ulterioară a unor măsuri de stimulare a creșterii economice.

O politică publică locală responabilă, ar trebui construită pe baza unei ciclicități logice responsabile și anume: 1. Identificarea și definirea problemei 2. Identificarea variantelor de rezolvare și alegerea soluției optime de rezolvare a acesteia 3. Implementarea politicii publice 4. Monitorizarea și evaluarea periodică.

Greșeala principală care se face în cadrul administrațiilor publice locale( cred eu) este aceea că în majoritatea cazurilor se pornește de la o premisă falsă,  identificarea și definirea problemelor fiind una care în cele mai multe cazuri nu are legătură cu”îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor, concomitent cu conceperea, implementarea și menținerea ulterioară a unor măsuri de stimulare a creșterii economice” – ci mai degrabă cu imaginea politică și obținerea ulterioară de voturi din partea cetățenilor.

Există situații în care o administrație publică locală este ” fruntașă” la cheltuirea banului public prin realizarea unor proiecte, însă acestea nu conduc la final, nici la ”îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor” și nici nu au ca efect ulterior”creșteri economice” spectaculoase. Câteva exemple se impun a fi enumerate : construcția unor terenuri de sport în zone în care media de vârstă a populației este mai degrabă apropiată de vârsta de pensionare decât de cea pentru activități sportive, construcția unor cămine culturale sau a unor săli de cultură ”fără număr”, în condițiile în care mediul cultural este într-o suferință evidentă la nivel național și practic scopul pentru care s-au ridicat aceste edificii este puțin probabil a fi atins ( rețelele de distribuție cinematografică fiind reduse la limita subzistenței, iar teatrele naționale făcând turnee din ce în ce mai rar ), construcția de pârtii de schi în zone în care ninge odată la patru ani mai mult de două săptămâni pe sezon,  construcția de ”zone de picnic” în locații în care…nimeni nu merge la picnic, construcția unor edificii de asistență medicală gestionate doar de administrația publică locală, în condițiile în care aceasta nu are resursă financiară să susțină adecvat resursa umană necesară unei bune funcționări ulterioare a acestora, etc. Lipsa unor obiective generale corect identificate și definite, care să genereze logic obiectivele specifice și practic traseul, foaia de parcurs pentru următorii patru-cinci ani, generează de cele mai multe ori, năstrușnicii precum cele din exemplele date.

Așa cum, fixarea unor obiective generale nesemnificative, cu impact redus pe termen mediu și lung, poate conduce în final la închistarea în prezentul cenușiu a unei localități, iar exemple de localități care au edificii semețe din beton și sticlă dar în care cetățenii acestora( de cele mai multe ori șomeri sau asistați sociali ” de profesie” )  își fac nevoile ”în fundul curții” , cară apă potabilă cu găleata de la sute de metri și se spală maxim odată pe săptămână pe tot corpul, sunt la tot pasul în minunata republică.

De aceea cred eu că, atunci când o administrație publică locală serioasă, cu oareșce viziune ”la purtător” creionează o proiecție bugetară pe termen scurt ( bugetul anual ), mediu și lung (bugetele multianuale), ar trebui să-și răspundă cel puțin la trei întrebări, înainte de a lansa în spațiul public orice dezbatere pe această temă :

  1. Unde vreau să ajung peste patru-cinci ani ?
  2. Am resursa financiară și umană pentru a implementa ceea ce vreau să fac pentru a ajunge acolo unde mi-am propus?
  3. Care sunt rezultatele ”sigure” care-mi apar și care mă vor ajuta pe parcursul implementării acestei politici publice?

Restul, cred că sunt chestiuni care țin de ” meșteșugăria conducerii”.

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: