Prima pagină > Uncategorized > Vorba de duminică, 26 martie 2017

Vorba de duminică, 26 martie 2017

Uneori datele statistice te cutremură atunci când le citești : ”din 1958 și până în 2014, în România au avut loc 22.638.755 de avorturi.” Practic, o altă Românie, care nu a avut glas să ceară ajutor, a fost aruncată la gunoi. Aceasta este cifra înregistrată ca urmare a unor dovezi; despre cele neștute, făcute cu andreaua-n baie, nu știe nimeni o cifră.  În zilele noastre, ”în România se fac aproximativ 200 de avorturi pe zi, doar în spitalele de stat. ” Dealtfel, într-o altă statistică, cea referitoare la numărul de avorturi raportat la numărul de locuitori, România este pe locul doi la nivel mondial ( imediat după ” mama Rusia”, țară care a fost prima din lume în care în 1917, avortul a fost legalizat).

Chestiunea nu este una simplu de abordat, pentru că nu-i așa, e foarte simplu să interzici ceva, dar ce te faci în situații limită de genul : mama este infectată cu HIV, sarcina a apărut ca urmare a unui viol în grup sau la computerul tomograf se constată că fătul are două capete și trei puțe? Sigur, Hollywood-ul a ecranizat câteva scenarii pe aceste teme, dar ce să vezi, viața reală nu e similară cu cea din dramele americane.

Doar 10% dintre femeile din mediul rural din România au habar despre mijloacele de contracepție, iar despre planningul familial  nici nu poate fi vorba ( cunosc un caz în care soția care născuse 7 copii, i-a dat soțului anticoncepționalele primite de la medic, iar când a mers cu burta la gură la acesta, la întrebarea ” ai luat medicamentele pe care ți le-am prescris”, i-a răspuns senin: ” I le-am pus în borș domn doctor, i le-am pus în borș în fiecare zi ! ”. ” Cui i le-ai pus femeie? ” ” Lu Marinică domn doctor!” )  În rândul populației de etnie romă nu are nimeni curajul să pătrundă și să discute cu aceste femei, care sunt încă tratate ca în era sclavagismului ( măritate la 9-10-11 ani, vândute pe salbe de galbeni sau pe te miri ce alte beneficii, în majoritatea cazurilor condamnate la analfabetism cronic ). Există femei de etnie romă care la 28 de ani sunt bunici iar în jurul vârstei de 45-50 de ani mor, după ce au procreat o mini șatră de copii, care mare parte din ei cerșesc pe străzile din Europa.  Medicul nu pătrunde-n șatră, iar preotul are alte preocupări vis a vis de aceste lucruri. Familiile sărace, care trăiesc într-o mizerie crasă, procrează 5-6-7-8 copii, pe principiul ” unde mănâncă trei guri, mai mănâncă încă una”. Încă una poate, dar încă șase? Evident că șansa la viață a acestor copii este una discutabilă în zilele noastre. Mare parte din cele șase guri care vin să mănânce lângă celelalte trei, abandonează devreme școala, rămân semianalfabeți, ajung pe străzi cerșetori, apelează la droguri mai mult sau mai puțin ușoare sau își prostituează trupul pentru o felie de pâine și-un așternut cald. Nici aici nu vine medicul – pentru că miroase(probabil) – nici pe la ei nu trece preotul, decât atunci când e de luat. Cu datul , mai puțin.

Și uite-așa, după ce vreme de decenii bune ne-a durut fix în cozorocul șepcii lui Ion Iliescu de ceea ce se întâmplă cu familia română, am ajuns în 2017 să strângem semnături pentru familia formată dintre un bărbat și o femeie și să facem marșuri în ziua de Buna Vestire împotriva avorturilor. Nostim mi-a fost să-l văd pe nea Jiji Becali cu veston folcloric luat peste puloverul de 500 de euro, cu crucea-n mână , cântând ”să apărăm ortodoxia” , de parcă catolicii sau protestanții nu ar putea să fie și ei împotriva avorturilor. BOR zice într-un comunicat că nu este organizatorul marșurilor, ”dar a binecuvântat și sprijină spiritual manifestarea.” ( în fapt, toți preoții au avut misiune de la episcop de a participa). Faptul că la manifestații au participat un număr relativ mic de oameni, reprezintă după părerea mea un eșec al BOR, dar care și-a gestionat bine situația post manifestații cu comunicatul sus amintit. Politicienii români nu prea au avut chef de mărșăluială, deși în timpul campaniei electorale, atât gura domnului Dragnea cât și gurița doamnei Gorghiu erau pline de pro familie și alte cele. Dar cum campania a trecut, mai bine la un remmy de duminică decât la un miting pro viață, nu-i așa?

22.638.755…. Credeți că de melodiile lui Becali aveau nevoie mamele care au făcut aceste avorturi?  Credeți că de sfatul IPS Andreicuț care vrea minim 3 copii de familie – ” unul pentru mamă, unul pentru tată și unul pentru biserică”  – aveau nevoie? (aș îndrăzni să zic eu : și unul pentru servicii, dacă țin cont de asta .)

Sau de educație , despre ce însemnează responsabilitatea de a avea un copil trebuiau să primească sfaturi, îndrumare, consiliere, aceste familii? Ne facem că nu vedem unde este cu adevărat problema, sau chiar noi înșine avem o problemă?

22.638.755…

 

 

 

 

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: