Prima pagină > Uncategorized > De la Vintilă Brătianu la un nene pe nume Bușoi

De la Vintilă Brătianu la un nene pe nume Bușoi

La Congresul PNL din mai 1930, bunicul Dumitru avea să se întâlnească cu Vintilă V. Brătianu, președintele partidului la acea dată și, rămas președinte până în decembrie 1930.  Cred că cea mai bună caracterizare a lui Vintilă Brătianu a făcut-o Nicolae Iorga: ”onest, muncitor, patriot, dar necăjicios și iute la vădirea mâniei sale, amestecându-se în toate și luând-se în gură cu toată lumea…, urând orizonturile largi în care «omul de stat» se pierde și privind cu strălucitorii lui ochi mărunți de cârtiță amănuntele cele mai neînsemnate

Vintilă Brătianu a fost inginer diplomat, absolvent al celebrei Școli Centrale de Arte și Manufacturi  din Paris( La admitere, Vintilă s-a declarat ca fiind ” fiu de agricultor român”, iar atunci când conducerea facultății a aflat că ”agricultorul” este de fapt fiul primului ministru al României, a fost chemat să dea explicații, acuzat fiind de ”minciună gravă în actele oficiale” 🙂 Răspunsul lui Vintilă a fost următorul : ” Nu am mințit ! Profesia de agricultor este ocupația permanentă a tatălui meu, pe când cea de prim ministru este doar una temporară ! ” )

La întoarcerea  de la studiile din Franța, participă la construcția podului de la Cernavodă, iar apoi, la recomandarea lui Anghel Saligny , va primi conducerea construirii podurilor peste Siret (lângă Bacău) și Argeș ( Grădiștea).

A fost pe rând, secretar general în Ministerul Finanțelor, primar al Capitalei , ministru de război și ministru de finanțe . După moartea lui Ion I.C. Brătianu a ocupat funcția de prim-ministru.

A fost numit de primul ministru Sturdza să conducă Direcțiunea Regiei Monopolurilor Statului, pe care la plecare, a lăsat-o cu excedent bugetar de 300 milioane lei . ” Vintilă Brătianu cerea de la oameni trei lucruri: ordinea, sentimentul conveniențelor și respectul autorității sau raporturilor ierarhice. Ura clevetirea, disprețuia intriga și nu putea suferi obrăznicia.”

Datorită eforturilor sale, din aprilie 1898, a început să funcționeze în mod regulat serviciul de navigație pe Dunăre, sub pavilion românesc. Tot lui i se mai datorează stabilirea colaborării cu societățile de navigație din Serbia și Germania, fapt  care a permis Navigației Fluviale Române să poată desfășura servicii de transporturi regulate între Sulina și Regensburg.

Ca secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Vintilă Brătianu a fost primul demnitar al statului român, care s-a gândit și a înfăptuit o reorganizare pe baze moderne a aparatului fiscal de stat.

Ca primar general al Bucureștilor, a realizat dimpreună cu Serviciul Geografic al Armatei, primul plan topografic modern al Bucureștilor, pe baza căruia, în 1911 s-a realizat primul plan de sistematizare a Bucureștiului, care prevedea ”crearea de bulevarde circulare și artere radiale(cu lățimi de 18-30 metri iar acolo unde terenul permitea chiar cu lățimi mai mari) , piețe, principiul specializării cartierelor, crearea de parcuri, regularizarea râului Colentina.”

La începutul Primului Război Mondial, a fost numit de Ionel Brătianu, Ministru de Război. Din chilia sa de la Mitropolia Moldovei, a coordonat acțiunile armatei române în pregătirea pentru luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Ion Gh. Duca, în Amintiri politice, spune așa despre viața lui Vintilă la Iași : „Lângă mine, Vintilă Brătianu ocupa o mică odăiță, precedată de un mic coridor, unde erau depozitate o ladă modestă și două geamantane, tot ce luase acest atotputernic ministru cu el în refugiu. Chilia sa de monah se potrivea de minune cu acea latură de ascetism a firii lui Vintilă Brătianu.”

În 1926, Vintilă Brătianu a fost numit Ministru de Finanțe, iar despre activitatea sa la minister, Nicolae Iorga scrie : ” Vintilă este adevăratul șef al Guvernului, născocitorul de legi și întreprinderi, dominat de ideea de a crea noua viață economică a României și de a-i așeza în frunte partidul său

În fine, la moartea lui Ion I.C. Brătianu, a preluat conducerea guvernului, pe care a asigurat-o până în 3 noiembrie 1928.

Am făcut această ”scurtă” prezentare a lui Vintilă Brătianu, pentru a arăta ce fel de oameni a întâlnit Dumitru Diaconescu la Congresul PNL din 1930. Ce lideri aveau liberali la acele vremuri și ce realizări aveau ei pentru România. Ce background trebuia să ai pentru a ajunge să conduci Partidul Național Liberal.

În iunie 2017, Congresul PNL  va trebui să aleagă între cu un domn cu nume ciudat ( cum dracu să te cheme Bușoi și să vrei să conduci Partidul Național Liberal?! 🙂  ) care, conform mamei domniei sale, are ca realizări ” două bacalaureate cu 10 ” ; pentru că despre ”realizările” de la CNAS, au rămas doar interceptările telefonice cu cântec dintre domnia sa și baronul local Duicu si, un alt domn, care de o bună bucată de timp nu are serviciu , în sensul adevărat la cuvântului, dar care dorește și domnia sa să conducă Partidul Național Liberal ; deasemeni , va putea fi urmărit și cel care se consideră  un fel de Donald Trump de România, dar căruia încă i se mai văd pe umeri , urmele de la epoleții dinainte de 89.

Vremuri tulburi pentru Partidul Național Liberal, care parcă e un cercetaș care și-a pierdut busola într-o pădure și încercă să se orienteze după mușchi , după stele, după orișice, numai să iasă din întuneric și … să ajungă la guvernare !

Cineva spunea odată că nu mai este ”de bonton” să tot amintim de Brătieni, ” să avem gura plină de ei mereu”, pentru că vremurile alea au trecut de mult. Cumetre, atunci când vorbim despre Brătieni, ar trebui să stăm întotdeauna în picioare – așa cum ne recomanda veșnicul Țuțea – pentru că ei sunt trecutul nostru măreț,  în fapt singurul lucru cu care ne putem , și de care trebuie să fim mândri ! Brătienii ne-au dat crezul nostru politic ” Prin noi înșine”, cu care voi v-ați șters la cur, atunci când ați  inventat la rândul vostru  mizeria politică numită USL, care se traduce ” Prin noi înșine, dimpreună cu alții” . Și dacă acești alții ar fi fost țărăniștii de exemplu, aș fi putut înțelege. Dar să fie kmerii roșii, nu am să o înțeleg niciodată!

La aniversare, cred că  Partidul Național Liberal are nevoie mai mult ca oricând, de Liberali și nu de Peneliști, de oameni care să creeze politici publice folosind mai mult capul și mai puțin curul, de oameni neduplicitari, de oameni ”onești și verticali”, așa cum spune cu of din când în când, draga mea bucovineancă Diana.  Și-atunci, or veni și vremurile mai bune… Sunt sigur de asta.

La mulți ani PNL !

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: