Prima pagină > Uncategorized > După ce a fost frate cu codrul, românul este îndemnat de autorități ”să învețe să conviețuiască cu râurile”

După ce a fost frate cu codrul, românul este îndemnat de autorități ”să învețe să conviețuiască cu râurile”

Hai să vedem mai întâi ce zice legiuitorul :

”Art. 49. – (1) Se interzice amplasarea în zona inundabilă a albiei majore de noi obiective economice sau sociale, inclusiv de noi locuinţe.” – Legea107 /1996 Legea apelor

Legea 310/2004 vine și completează legea apelor din 1996 astfel:  ” La articolul 49, după alineatul (3) se introduce alineatul (4) cu următorul cuprins: (4) Construcțiile și obiectivele existente, amplasate în zona inundabilă a albiei majore sau în zonele de protecție, vor fi identificate de către direcțiile de ape, solicitându-se beneficiarilor demolarea acestora. În situația în care demolarea nu este posibilă, beneficiarii vor fi obligați să declare pe propria răspundere că își asumă riscurile în caz de inundații.”

În 2006, se emite Ordinul de ministru nr.2/04.01.2006, prin care se aprobă Normele metodologice privind avizul de amplasament, în care scrie negru pe alb la art.1 : ”  (1) Amplasarea în zona inundabilã a albiei majore ……. de noi obiective economice şi/sau sociale, amplasarea unor obiective şi desfãşurarea de activitãţi ……..precum şi pe o distanţã de 500 m în jurul acestora sunt permise numai în baza unui aviz de amplasament. ” Cine emite avizul de amplasament? Ne spune alin.2 : ”(2) Avizul de amplasament prevãzut la alin. (1) se emite de cãtre Administraţia Naţionalã „Apele Române”, de cãtre direcţiile bazinale ale acesteia sau de Administraţia Naţionalã de Meteorologie, conform competenţelor stabilite prin prezentele norme metodologice privind avizul de amplasament, denumite în continuare norme.”

Acum vă invit să faceți un exercițiu practic și – pentru că tot e vreme faină afară – atunci când ieșiți la plimbărică, să vizualizați câte ”obiective” există construite la mai puțin de 500 de metri de albia râurilor care traversează localitățile voastre. Veți fi uimiți să constatați modul în care an de an, cei care trebuiau în mod normal să emită avizele menționate mai sus, s-au făcut a nu observa că geto dacii au construit în draci acolo unde nu aveau voie.

La nivel național, situația este una halucinantă: ”Peste 900.000 de romani, adica 4,5 la suta din populatia tarii, traiesc in zone de risc si se pot confrunta oricand cu inundatii. Peste 88.400 de case ar putea fi luate de ape in orice moment. Romania are 1.028.000 de hectare de teren inundabil, suprafete intinse fiind situate de-a lungul Dunarii si al principalelor rauri care „brazdeaza” Campia Romana.” – Ministerul mediului. Conform aceluiaș minister, zonele cu „risc major de inundatii” sunt in judetele Timis, Arad, Bacău, Bihor, Satu-Mare, Bistrita, Salaj, Cluj, Alba, Mures, Sibiu, Covasna si Brasov.

Vă întrebați poate ce au făcut autoritățile române de-a lungul vremii, pentru a preveni inundațiile și pentru a reduce riscul la acestea, orice copil știind deja că e mult mai ieftin să previi decât să repari, iar în unele situații ( decesul celui afectat ) posibilitatea de reparație este nulă ! Ei bine, pentru început, s-a elaborat – de către acelaș Minister al mediului – ”Strategia nationala privind gestionarea pe termen mediu si lung a inundatiilor”, în care în mod absolut halucinant, ni se recomandă măsuri cum ar fi : „Oamenii vor trebui sa invete sa convietuiasca cu raurile” sau ”Oamenii vor fi obligati sa faca eforturi pentru a retine apa din precipitatii in localitatea (zona) in care aceasta a cazut. Doar daca eforturile lor se vor dovedi inutile, autoritatile vor putea evacua apa in exces in rau”. Simpatic, nu-i așa? Firește, stragia sus menționată definește și alocări  de resurse financiare, ”dar numai în situația în care vor exista fonduri disponibile”, urmând ca până prin 2030, cifra de 900.000 de mai sus, să se reducă pe la 350-400.000.

La proiecte, strategii și Master planuri stăm binișor, pentru că aici ” se papă” bine de tot din consultanță, purcoaie de bani fiind cheltuite de-a lungul timpului pe ”lucrări” mai mult sau mai puțin folositoare, care ulterior plăților făcute către ”executanți”, poposesc într-un sertar pe care nu-l mai deschide nimeni, sau sunt ”urcate” pe un site, la o secțiune vizitată de maxim 5 persoane pe an ! 🙂

Am făcut documentarea de mai sus, citind articolele despre inundațiile din zona Răchitiș Ghimeș Făget, acolo unde din păcate două persoane și-au pierdut viața, unde case, poduri și drumuri comunale au fost afectate de inundații. ”Intervenția”autorităților a fost una desprinsă din filmele aparținând categoriei ”film noir”, un ”desant” format din prefect, subprefect, directori, comisari, ofițeri și … un buldozer sosind la fața locului ” pentru a se lupta cu apele” 🙂 urmând ca SGA Bacău să trimită și un excavator pentru a ajuta la recalibrarea albiei.

Prin intermediu Programului Operational Sectorial „Mediu” (POS Mediu) s-ar fi putut atrage mulți bani pentru a face ceva concret în domeniu, însă ”profesonalismul” celor care au diriguit conducerea acestui minister, precum și excesul birocratic al altor autorități române ( exces criticat inclusiv de către cei de la UE care s-au crucit atunci când au văzut că românii au depus proiecte de 6000 de pagini, semnate și ștampilate pe fiecare pagină ) au împiedicat și împiedică încă punerea lucrurilor ”în matca lor firească”.

Cred că orice administrație publică, fie ea locală sau centrală, trebuie să aibă în centrul preocupării sale siguranța cetățeanului și a proprietății acestuia. Iar decât să fi accesat fonduri pentru terenuri de sport în pantă sau pentru parcuri în pădure sau în zone în care orișice se putea face, mai puțin un parc, mai bine s-ar fi orientat către atragerea de bani pentru lucrări de protecție împotriva inundațiilor, acolo unde este cazul, evident.

Aproape orice localitate din minunata republică geto-dacă, organizează an de an celebrele ”zile ale orașului” sau alte manifestări cu iz (doar) cultural ,  prin care, uneori, se ”clătesc” o serie de sume halucinante, tot felul de ”guriști” fiind răsplătiți prin mărinimia primarilor cu sume în euro (că doară suntem europeni, ce mă-sa-n cur !  🙂 ) care ”au în coadă” minim trei zerouri . ( ceți citi în presă deacum costul acestora, pentru că imediat ce vine vara, primarii  deschid larg punga și dau drumul la chermeze, pentru că nu-i așa: ” trebuie și din astea, românul trebuie să se și distreze, nu numai să muncească!” ) . Banii alocați ” serbărilor cu iz câmpenesc” ar fi putut fi folosiți pentru siguranța cetățeanului, dacă acest lucru ar fi reprezentat o prioritate pentru conducerea administrativă a localității. Însă nimeni nu are curajul să-i pună pe zecile/sutele de beneficiari ai ajutoarelor sociale, ca în contul paralelor pe care le primesc cu mărinimie de la statul rumân, să presteze niscvai muncă și să facă ceva cuști de plasă (care ulterior să fie umplute cu pietre din râu și încastrate în malurile acestuia de oameni de specialitate ). Costul pentru materialele necesare unui anumit troson de amenajare ( plasă zincată, oțel beton și electrozi) ar fi cam la jumătatea costului pentru ”guriștii” menționați anterior, iar nimeni să nu îmi zică că fie printre beneficiarii ajutoarelor sociale, fie printre angajații primăriilor nu se găsește o persoană care să știe să dea câteva afte de sudură. Dar nu, cumetre ! Administrațiile locale pun beneficiarii ajutoarelor sociale, în cel mai fericit caz la … măturat străzi, chiar dacă efectul ulterior al acestei munci este similar cu cel al razelor de lună asupra galoșilor de lână ! 🙂 Și dau comunicate de presă de zor cum că … nu au fonduri necesare pentru ” a lupta cu apele ”.  Am mai spus pe aici și o repet : Prima condiție pentru a face un lucru, este să vrei să îl faci ! Dacă nu îți dorești să îl faci, restul este doar o poveste.

Reamintesc, la Ghimeș Făget, zilele trecute au murit doi români, doi băcăuani . Interesează oare pe cineva? Este cineva de vină pentru moartea lor? Probabil nu, din moment ce nici o demisie nu a fost anunțată, nici o persoană care răspunde de pompos denumitul ” management al situațiilor de urgență ” nu și-a asumat vreo responsabilitate. Nici măcar una morală.

Dormi liniștit națiune, iar dacă apa nu te va lua la noapte, numai lui Dumnezeu din ceruri trebuie să-i mulțumești ! ( ca deobicei, dealtfel! 🙂 ).

Pentru că administrațiile publice centrale și locale, sforăie de saltă plapuma pe ele.

 

 

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: